Plåt har använts som takmaterial i Sverige ända sedan 1500-talet då det ansågs som ett väldigt lyxig val för den som hade råd att välja det. En takläggare, eller plåtslagare, falsade då ihop plåtarna för hand uppe på taket vilket har förändrats en del genom åren. Idag kan man med enkelhet lägga flera typer av plåttak på olika byggnader och det går lika bra att göra på egen hand som med hjälp av takläggare om man besitter någorlunda kunskaper.
Många typer av plåt
Ska man lägga ett tak på en ny byggnad eller byta ut sitt befintliga finns det mycket man kan välja mellan om man bestämmer sig för materialet plåt. Dom vanligaste typerna i ditt hem som lämpar sig för hustak är stålplåt med beläggning av zink eller aluzink, aluminium och koppar. Dom flesta har liknande egenskaper som för både för- och nackdelar med sig.
Fördelar
- Materialet är väger betydligt mindre än både betong- och tegelpannor
- Lämpar sig för dom flesta typer av tak
- Finns i varierande utseenden och kulörer
- Den glatta ytan gör att snö och is glider av lätt
- Enkelt att hålla rent
Nackdelar
- Känsligt mot sol- och UV-ljus och kan behöva underhållsmålas med jämna mellanrum
- Halt att gå på, jämfört med till exempel tegelpannor
- För att lägga och reparera ett falsat plåttak behövs takläggare eller plåtslagare
Plan och profilerad plåt
När man ska välja plåt till sitt tak handlar det till stor del om vilket utseende vad man är ute efter men det finns också andra saker som kan avgöra valet. En plan plåt kräver i regel ett bärande underlag hela vägen under medan en profilerad variant är mer flexiblel.
Stort urval på färger
Dom flesta takplåtar som används idag är redan ytbehandlade och finns i många olika färger, något som man började med på 50-talet. Det var också en av orsakerna till att materialet blev allt mer populärt. Svart, grönt, grått eller orange är alla vanliga kulörer när det kommer till takplåt.
Det finns mycket att lära om plåt och det finns även mycket som är bra att veta om man planerar att lägga ett plåttak. Väljer man en falsad modell behöver man anlita en kunnig takläggare eftersom det kräver stora kunskaper men för mindre avancerade arbeten går det bra att utföra dom på egen hand. För att välja rätt typ av plåt både val gäller material, färg och form kan det vara en fördel att läsa på lite för att få ett resultat som både håller i längden och som ser snyggt ut.